Пасічники розповіли, чи вплине рання весна на збір меду

01 травня 2024, 13:51 6263

Рання весна негативно не вплине на урожай меду.

Таку думку висловив голова «Асоціації інтенсивного розвитку садівництва Полтавщини» Віталій Цінченко у коментарі «Суспільному».

«На три тижні у нас весна прийшла раніше. Рослини прокинулись набагато швидше, ніж бджоли. Як йшло перше цвітіння тих самих абрикосів, черешні, вишні, трішки бджілки не встигали, але їм допомогли 25% інших запилювачів наших, різні комашки», ― повідомив Віталій Цінченко.

Пасічник Олексій Пікалов у Полтавській громаді доглядає 157 бджолиних сімей. Цьогорічна рання весна і тепла погода стала сприятливою для комах, розповів він.

«Врятувала оця рання весна. Дуже всіх налякав теплий вересень. Ми, пасічники, повинні в кінці серпня на початку вересня підгодувати бджолину сім’ю, і цей мед повинен іти в зиму. А виходить так, що вони вересень ще сіяли, цей розплід годували, і через це багато бджолярів бачили, що мало меду в сім’ях, у вуликах. І переживали, що сім’ї можуть до весни не дотягнути».

За словами пасічника, вартість меду суттєво не зміниться. Середня оптова його ціна ― 40 грн/кг.

«В одному літрі ― 1,4 кг меду. Скажімо так, дешевше, ніж бензин. Світовий ринок нам диктує умови. Є країни ― наші конкуренти. І від того, які в них будуть медозбори, обсяг меду, який буде попит, залежатиме і ціна», ― пояснив Олексій Пікалов.

Раннє цвітіння дерев сприяє розвитку бджолиних сімей, вважає голова обласного об’єднання «Полтавський пасічник» Наталія Сенчук.

«Перезимували бджоли цього року на Полтавщині майже стовідсотково. Те, що рано все заквітувало, для нас було дуже добре, оскільки сім’ї так швидко розвинулись, у достатній кількості їм було і нектару, і пилку. Багато аграріїв перейшли цього року на висів гірчиці, коріандру, а це чудові меди. Пасічники вже готують бджіл до перевезення до масивів лісу, де багато буде цієї акації», ― зазначила Наталія Сенчук.