М’ясну страву Рівненщини пропонують внести до культурної спадщини

03 травня 2024, 15:31 2282

Традиційний для Рівненського Полісся мацик пропонують внести до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Вараська громада готує документи для внесення сиров’яленого продукту до обласного переліку культурної спадщини, а згодом планує подати й до Національного реєстру, розповіла «Суспільному» керівник обласного центру народної творчості Ірина Баковецька.

Зазначається, що мацик — сиров’ялений продукт зі свинини, притаманний для Рівненського Полісся. Для його приготування очищений свинячий шлунок або сечовий міхур начиняють м'ясом та заправляють спеціями й травами, потім страву підвішують на горищі на пів року.

«Мацик, або каврук — це автентична страва Полісся, яку виготовляють зі свинини. Рецептура, приготування і культура споживання — давні. Це був делікатес для бідних жителів кінця XIX початку XX століть. Заколють свиню раз на рік, то цей мацик їли упродовж року. Мациком також можуть похвалитися Дубровицька, Сарненська та Володимирецька громади. Оскільки це унікальна самобутня страва, яка притаманна тільки поліщукам, то вона може стати спадщиною всієї України», — додала фахівець. 

Керівниця центру пояснила, що перед тим, як подати документи до Національного реєстру, мацик мають внести до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

«Збирається комісія з фахівців: дослідників, науковців, практиків, носіїв культури. Вони мають підтвердити або не підтвердити древність цієї традиції. Потім подаються документи на внесення до нематеріальної культурної спадщини України», — уточнила Ірина Баковецька, зазначивши, що невідомо, скільки займе процес офіційного визнання давньої страви нематеріальною культурною спадщиною.

Вона пояснила, що визнання нематеріальною спадщиною допоможе популяризувати та зберегти традиції приготування цієї страви.