Фермер на деокупованій Херсонщині сіє більше овочів

06 травня 2024, 10:32 893

Фермер із Херсонщини Олексій Білий, який спеціалізується на вирощуванні овочів, цього року збільшив площі порівняно з минулим роком.

Про це аграрій  розповів «Суспільному».

«Посіяли десь близько 9 тис. кущів томата, на черзі — 2,5 тис. кущів огірка, 5 тис. кущів кабачка. А кавун і диня у мене чогось не дуже виходять, тому приблизно по 1,5 га. І перець, як експеримент, десь 20 соток, не більше», — говорить Олексій Білий.

Під час окупації російські військові знищили 90% теплиць агропідприємства, розграбували техніку. Відроджують підприємство поступово із залученням колишніх працівників.

«На теплицях постійних чотири людини, плюс агронома долучаємо. У мене до війни дуже активно працювала переробка, я жодної насінини не продавав — ні зерно, ні соняшник: робив крупи, олію. І колектив зберігся, тому зараз залучаю їх на польові роботи, щоб не втратити людей», — розповідає Олексій Білий.

Проблем зі зрошенням немає, говорить фермер. На ділянці, яку придбав 5 років тому, є свердловина. Асортимент вирощуваних овочів поступово збільшує. Продукцію реалізує переважно у Херсоні.

«Проте, на жаль, там дуже мало людей, слабка купівельна спроможність, тому вивозили в Миколаїв і на одеський ринок. Більшу частину, звісно, в Херсоні продавали», — зазначає він.