Стартувала перевірка відповідності аграрного законодавства України європейському

25 квітня 2024, 16:03 754

Єврокомісія (ЄК) розпочала роз’яснювальні зустрічі з українським представниками щодо здійснення офіційного скринінгу в межах переговорного розділу 11 «Сільське господарство та розвиток сільських територій».

Українську делегацію очолює заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич, говориться у повідомленні Мінагрополітики

Розʼяснювальні зустрічі по розділу Сільське господарство та розвиток сільських територій триватимуть 25-26 квітня. 29-30 квітня — по розділу Безпечність харчових продуктів, ветеринарна, фітосанітарна політика. У кінці травня — по розділу Рибництво.

«Після цих зустрічей по кожному із розділів Україна зобовʼязана провести представлення свого прогресу. На підставі цих презентацій Єврокомісія буде проводити скринінг законодавства і надавати конкретні рекомендації. Тобто що необхідно Україні виконати для того, щоб відкрити перемовини по конкретному розділу», — пояснили у міністерстві. 

Зазначається, що пояснювальні зустрічі ЄК — це частина процесу перевірки відповідності законодавства України як країни-кандидата до права ЄС. Установча зустріч із започаткування скринінгу (оцінки відповідності) українського законодавства праву ЄС відбулась 25 січня 2024 року.

У міністерстві зауважили, що роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії з питань сільського господарства спочатку планувались на кінець травня 2024 року. На прохання міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Сольського їх перенесли на квітень.

«Незважаючи на постійні бойові дії, інтенсивні обстріли росією українських міст, сіл і енергетичної інфраструктури, для нас дуже важливо рухатись до нашої мети — вступу до ЄС. Ми розуміємо, що цей шлях буде непростим, а переговори в аграрній сфері — й поготів. Ми дуже вдячні Європейській комісії за можливість взяти участь у цій роз'яснювальній зустрічі навіть на місяць раніше, ніж було заплановано. Сподіваємось на подальшу співпрацю та взаємну підтримку на шляху вступу України до ЄС», — зазначив під час заходу Маркіян Дмитрасевич.