Польські фермери надто малі для реальних гравців на світовому ринку зерна

14 квітня 2024, 08:00 18694

Країни Євросоюзу з одного боку просять адаптувати українське виробництво до їхніх стандартів, а з іншого — блокують експорт і намагаються знову запровадити квоти.

Про це заявив генеральний директор ІМК, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса в коментарі Politico.

Зазначається, що заходи з лібералізації торгівлі між Україною та ЄС мають закінчитися в червні 2025 року. Після цього сторони повернуться до умов 2016 року — торговельної угоди, яка передбачає поступове скасування всіх тарифів, що залишилися.

Продукція України користується великим попитом у харчовій промисловості ЄС, тоді як європейські фермери, які становлять незначну частку економіки блоку, — фактично єдина група, яка її не хоче. Крім того, немає жодних доказів того, що фермери ЄС страждають від конкуренції з боку України.

«Протекціонізм не врятує сільськогосподарський сектор ЄС. Польські фермери надто малі, щоб бути реальними гравцями на світовому ринку зерна, де їм доводиться конкурувати з такими країнами, як Україна, Бразилія чи росія. Їм краще було б спеціалізуватися на виробництві квітів, фруктів чи овочів», — пояснює Алекс Ліссітса.