Названо перспективні напрямки для експорту українського горіха

10 вересня 2023, 08:00 5318

Волоських горіх та фундук у шкаралупі найперспективніше експортувати до Німеччини, Італії, Іспанії.

Про це повідомила керівниця аналітичного напряму ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Ольга Гвоздьова, повідомляє AgroTimes.

Основні країни-імпортери розбиті за культурами, а також горіхом у шкарлупі та без неї. 

У першій п’ятірці імпортерів фундука без шкаралупи — Німеччина, Італія, Франція, Швейцарія та Польща, у шкаралупі — Німеччина, Італія, Іспанія. Волоський горіх без шкаралупи найбільше імпортують Німеччина, Іспанія, Нідерланди, у шкаралупі — Італія, Іспанія, Німеччина.

Найбільшими країнами-споживачами фундука є Німеччина та Італія, а до п’ятірки входять Туреччина, Франція та Китай. З волоського горіха на першому місці з великим відривом Китай. Далі йдуть США, потім країни Європи. Найбільше мигдаля споживають у США, Індії, Німеччині та Італії. Серед країн Європи у топі по мигдалю без шкаралупи — Німеччина, Іспанія, Італія та Франція.

«Це і є потенційні ринки для українського експорту, — зауважує Гвоздьова. — Поки що йдеться лише про сировинну продукцію, яку може запропонувати Україна. Проте ми вже можемо говорити про перспективу експорту продукції з доданою вартістю. Для деяких виробників це вже теперішнє».