На Дунаї відкрили додаткову фітолабораторію для аналізу зерна

17 квітня 2024, 19:00 750

Одеська обласна фітосанітарна лабораторія відкрила віддалене робоче місце на Дунаї, облаштувавши лабораторію всім необхідним обладнанням завдяки Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Відзначається, що наявність лабораторії дасть можливість скоротити терміни проведення фітосанітарної експертизи зерна, забезпечити безперебійну роботу аграрних підприємств та покращити логістику експорту українського зерна у південному регіоні. 

Катерина Абуселідзе, в.о. директора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії

Після виходу росії із «зернової угоди» відвантаження зерна з портів Одеси з метою безпеки зменшилося, натомість збільшилося відвантаження зернових з південних портів (Ізмаїл та Рені). Так виникла необхідність у відкритті додаткового віддаленого робочого місця. Щоденно наша лабораторія в Одесі (основна) отримує 20-150 зразків для проведення фітосанітарної експертизи. Потужності цього місця розраховані на 20 щоденних експертиз. В основному це зразки зерна (кукурудзи, пшениці, соняшнику, ріпаку, сої), яке виробники везуть на експорт. Відкриття додаткового віддаленого місця допоможе нам пришвидшити проведення аналізів, адже доставка зразків з Ренійського порту до Одеси займає великий проміжок часу, що затримує судна в порту.