Через скорочення на ринку пропозиції пшениці країни розширюють пул постачальників

26 квітня 2024, 13:50 1120

На тлі зменшення на ринку пропозиції пшениці країни-імпортери намагаються диверсифікувати ризики та збільшують кількість постачальників.

Про це повідомила директор департаменту дослідження ринків компанії «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко під час конференції Black Sea Grain 2024.

«У Румунії та Болгарії торік зібрали високий урожай пшениці, що дозволило цим країнам суттєво збільшити обсяги експорту. Варто зазначити, що вони експортували не на традиційні для них ринки сусідніх європейських країн, а до Індонезії та Алжиру. До цього часу на ринок Алжиру в переважній більшості постачалася французька пшениця», — розповідає Єлизавета Малишко.

Аналітик зазначила, що вперше за багато років на ринок Індонезії вийшла з пшеницею росія. До того ж цього року в найбільшого постачальника пшениці в Чорноморському регіоні — росії — обсяги експорту щомісяця наближені до максимальних показників. 

«Вони добре почуваються на своїх традиційних ринках — Туреччини, Єгипту — та паралельно наростили експорт і за іншими напрямками. Очікується, що наступного сезону росія збільшить виробництво пшениці. Навіть повені, які зараз відбуваються в окремих її регіонах, не вплинуть на врожай пшениці, адже в підтоплених регіонах озимина не є ключовою культурою», — відзначила Єлизавета Малишко.  


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua