Зернові колосові культури та основна небезпека 2024 року
Проєкт товарного кредитування «Фермер, є кредит» — унікальна можливість розвивати власну справу
Важливість першої фунгіцидної обробки соняшнику та ключові хвороби на початку вегетації
Сергій Подріз спочатку допомагав батькові обробляти сімейні паї. А в 2016 році родина вирішила створити ТОВ «Агрокор Полтава», яке син і очолив. На сьогодні в господарстві вирощують кукурудзу, пшеницю, соняшник. Цього року має бути ще й соя.
Фермерське господарство «Степове» зареєстроване ще в 2004 році. Справу розпочинав батько і певний час працював самостійно, але згодом до нього приєднався син Віталій.
В’ячеслав Кабаненко змалечку працює на землі разом з батьком. Їхнє фермерське господарство «Верба» було зареєстровано ще в 1998 році.
СФГ «Роздобудько М.І.» — сімейне фермерське господарство. З 2000 року на землі почав працювати батько, згодом до нього приєднався син, а зараз і онук. Разом вони обробляють близько 220 га землі.
Терміни «антистресанти» або «амінокислоти» давно добре знайомі українським аграріям. Саме ця група продуктів першою спадає на думку, коли виробники в полі зустрічаються з такими проблемами як фітотоксичний вплив багатокомпонентних бакових сумішей ЗЗР або дія несприятливих погодних умов на рослини, чи навіть поєднання вказаних чинників.
Компанія BEDNAR представляє в Україні свою лінійку інноваційних сівалок для точного та швидкісного висіву різних культур.
Дослідивши різні види оранки, науковці визначили, що найбільша втрата вуглецю відбувається за використання полицевого плуга. Тому фермери мають зрозуміти, що слід мінімізувати втручання в ґрунт. За нульового обробітку втрати вуглецю мінімальні, а покривні культури сприяють максимальному його накопиченню.
Під час вибору оптимальної техніки для весняної передпосівної підготовки слід зважати на такі фактори: культури у сівозміні, попередні способи обробітку ґрунту та ґрунтово-кліматичні умови.
Вирощування сої в сільському господарстві України є перспективною галуззю, оскільки після збору врожаю рослини залишають у ґрунті корені з бульбочковими бактеріями, які збагачують ґрунт азотом і поліпшують його родючість. Соя, як важливе джерело рослинного білка, олії та інших складових для продуктів харчування, має велике значення для агроринку.
Всі без винятку технологічні операції повинні виконуватися вчасно із чітким урахуванням агрономічних термінів. Адже якісний та, найголовніше, вчасний обробіток ґрунту — це основа для вдалого старту та розвитку висіяних сільськогосподарських культур.
Площа, відведена під сою в Україні, з року в рік коливається і залежить передусім від можливості вдалого експорту культури, а також від глобального гравця на ринку сої, а саме Латинської Америки. Крім того, соя останніми роками є однією з найприбутковіших культур у нашій країні.
Важливість соняшнику як основної олійної культури для України складно переоцінити. Навіть незважаючи на те, що прибутковість його вирощування суттєво знизилась, за підсумками 2023 року соняшник та соняшникова олія як основний продукт переробки, що експортується, навряд чи втратять своє значення для аграрного сектору економіки країни.
Соняшник є стратегічно важливою олійною культурою в Україні, яка відіграє ключову роль в аграрному секторі й становить 65% усіх вирощуваних олійних культур. Україна є світовим лідером з виробництва соняшнику та займає близько 40% (2022-2023 р.) усього світового експорту соняшникової олії.
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема), аби пережити складні воєнні часи. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками та державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні стоїть у пріоритеті.
Соняшник — основна олійна культура в Україні. Нині він вирощується не лише на півдні та сході країни, а й по всій її території. Посівні площі 2023 року становили 5 млн га, а валовий збір — майже 12 млн т.
Як показує себе зернова сівалка OMEGA від BEDNAR на полях ФГ «Веклин» у Львівській області.