Весняні приморозки можуть знизити урожай полуниці до 20%. Якою буде ціна?

30 квітня 2024, 06:32 2061

Примхи погоди додали клопоту виробникам полуниці, адже в певних регіонах ранні сорти вже квітують.

Так, у господарстві «Фазенда Мартинюків», яке знаходиться на березі річки Дністер у селі Устя-Зелене Тернопільської області (ділянка під полуницею — 1,5 га), в середині квітня над ранок температура в низовині опустилась до -4°С, і на всіх кущах, які були без накриття, цвіт обмерз. Окрім цього, є підмерзання і всередині бутонів, тому, за словами фермера Ігоря Мартинюка (нині він служить у ЗСУ та дистанційно керує господарством. — Ред.), втрати можуть скласти 15-20%.

У господарстві використовують агроволокно для накриття кущів, плюс провели позакореневу обробку відповідними препаратами. Ігор Мартинюк уточнює, що є й інші способи захисту — задимлення, постійне дощування, різні препарати, та за температури -4-5°С вони малоефективні.

propData.content.image
Ігор Мартинюк, засновник ферми «Фазенда Мартинюків»

Ми використовуємо агроволокно щільністю 30 г/кв.м, також додатково робимо дуги над рядами з пластикової труби, щоб полотно напряму не контактувало з квіткою.

У господарстві сімʼї Івана та Людмили Семенків, що в Чернівецькій області (ділянка під середньоранньою полуницею — 2 га, під пізньою —0,5 га), теж прибило першу квітку і деякі бутони, однак нерівномірно. Ближче до річки, де, здавалося б, мало бути холодніше, приморозок не так вплинув, як на відкритих ділянках, де є протяги. Тут закладають до 10% втрат. Людмила Семенко уточнює, що перший цвіт з року в рік потрапляє під приморозки, адже зими теплі з мінімальним сніговим покривом.

propData.content.image
Людмила Семенко, фермерка

Однак накривати ягоду в нашому господарстві виходить нерентабельно: це і вартість агроволокна, і праця людей. Якщо порахувати: чи ми втратимо незначну частину врожаю, чи будемо накривати — вийде однаково.

На Київщині у селищі Димер у парку oLawander (під ягідні культури відведено 50 соток) ранні заморозки можуть забрати до 10% від усього майбутнього урожаю, адже приморозок знищив лише першу хвилю цвітіння ремонтантних сортів. Якби це була звичайна полуниця, констатує керівник парку Мирослава Лінська, то можна було б втратити і увесь урожай.

propData.content.image
Мирослава Лінська, керівник парку oLawander

Якщо у вас невеликі площі, то можливо врятувати урожай, накривши його агроволокном будь-якої щільності й приклавши краї чимось важким, щоб не зніс вітер, або прикріпити спеціальними шпильками.

Керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк пояснює, що за температури повітря -1ºС на рівні рослин спостерігається незначне пошкодження, а за -3ºС — значне пошкодження квітки. Повна загибель маточки відбувається за зниження температури до -10ºС, пилку — до -5ºС, бутонів — до -4ºС.

propData.content.image
Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Однак таких заморозків зафіксовано не було. Найбільше пошкодження спостерігається, коли низька температура тримається декілька годин. Зазвичай першими пошкоджуються квітки, що розкрилися, і добре розвинені бутони.

За його словами, після закінчення заморозків, за 2-4 дні, коли відбуватиметься наростання температури, з метою пришвидшення виходу рослин зі стресу можна провести обробіток комплексом амінокислот з мікроелементами. Ключовими чинниками, які визначають доцільність і ефективність такого обробітку, є ступінь ураження та припинення дії стресового фактора, у даній ситуації — низьких температур.

В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» зазначають, що заморозки були впродовж декількох ночей в середині квітня, проте не в кожному регіоні, і додають, що поки це несуттєво впливає на цвіт загалом, зважаючи на те, що рання полуниця здебільшого вирощується в теплицях.

Серед таких — сімейне фермерське господарство «Полуничні пагорби» (на 20 сотках вирощують полуницю у теплицях і на 15 сотках — у відкритому ґрунті), що на Львівщині.


Власники Світлана та Ігор Бегей вже відкрили сезон, зібравши кілька кілограмів першої ягоди. Ціну тримають на рівні минулого року, а от ціна полуниці з відкритого ґрунту залежатиме від того, як фермери переживуть приморозки, адже сезон нетиповий, полуниця зацвіла на 2 тижні раніше.

Самі ж аграрії, які вирощують полуницю у відкритому ґрунті, орієнтують споживачів на другу половину травня. До прикладу, у «Фазенді Мартинюків» у попередні роки перша стигла ягода була 25-27 травня, цьогоріч очікують на 5-8 днів раніше.

Щодо ціни, то Ігорю Мартинюку складно прогнозувати, адже, з одного боку, заморозки все ж таки забрали частину врожаїв у відкритому ґрунті, але з кожним роком зростають площі під закритим, і хоч собівартість там значно вища, та за збільшення обсягів такої ягоди ціна все одно буде знижуватись.

propData.content.image
Ігор Мартинюк, засновник ферми «Фазенда Мартинюків»

Хоча зростає собівартість і у відкритому ґрунті, додаються проблеми з працівниками, особливо чоловічої статі. Та й багато інших причин, яких, на жаль, із кожним роком лише додається. Думаю, ціна цього сезону буде дуже близькою до минулорічної.

Іван та Людмила Семенки також орієнтуються на ціну, яка була торік. У сезоні-2023 у середньому ціна по господарству склала 37 грн/кг. За словами Людмили Семенко, для них вона рентабельна. У майбутньому планують вийти на те, щоб вирощувати 50% середньоранніх сортів та 50% пізніх. Нині вибрали сім сортів полуниці, щоб подивитися, яка урожайність, яка ягода і як вони себе показують, щоб закладати найкращими сортами нові ділянки. Додатково у господарстві вирощують полуницю і на саджанці.

Окрім цього, все ще залежить і від погоди, адже якщо у сезон збору врожаю йдуть дощі, якість падає. Ігор Мартинюк додає, що минулого сезону в період масового достигання ягід їхній регіон заливали рясні дощі, відповідно, частина врожаю теж пропала, і тут уже захистити полуницю складніше. В oLawander прогнозують, що порівняно з минулим роком ціна підніметься на 20 грн/кг, але буде коливатися залежно від сезону, оскільки полуниця тут із червня і до морозів.

propData.content.image
Мирослава Лінська, керівник парку oLawander

Сезон полуниці плануємо розпочати на початку червня, проте все залежить від погодних умов. Ціна складе орієнтовно 100-120 грн/кг. Ми використовуємо сертифіковані органічні добрива для підживлення, а ціна на них цьогоріч виросла втричі. Також вдвічі здорожчала солома, якою ми мульчуємо полуничні ряди. Тому ціна на ягоду обґрунтована нашими витратами.

В УКАБ нагадують, що традиційно пропозиція полуниці зростала з квітня та досягала свого піку в другій половині червня. На кінець квітня ціна становить 150-200 грн/кг. За останні декілька років такий діапазон у середньому й був. Ціна почне зменшуватися з травня.

propData.content.image
Максим Гопка, аналітик УКАБ

Наразі майже 85% полуниці — імпорт, збільшення вітчизняного продукту розпочнеться з середини травня. Ймовірно, ціна буде на рівні минулорічної. Водночас, коли буде найбільше пропозиції, ціна коливатиметься від 60-80 грн/кг.

Щодо реалізації ягоди, то у кожного своя стратегія: хтось здає перекупникам, хтось везе на гуртові ринки до Києва або інших великих міст, хтось робить адресну доставку або ж самозбір.

Так, «Фазенда Мартинюків» має адресну доставку за попереднім замовленням і самозбір на полі. Тут пробують розвивати агротуризм, цього сезону матимуть кілька нових локації для фотозон. У планах господарства — залучати сім'ї, щоб батьки показували дітям, як росте ягода, посмакували нею «з куща», зробили гарні фото та просто розслабились на свіжому повітрі.

Відповідну туристичну стратегію з полуницею має сільськогосподарський кооператив «Як Бджола» на Львівщині: на ягідні поля запрошують шкільні та дорослі екскурсії. Полуницею можна ласувати, але не збирати. Цього року тут лишили пів гектара під атракції, зменшивши з трьох, адже ягода нерентабельна. У кооперативі орієнтувалися на експорт органічної замороженої полуниці, але конкурувати з Північною Африкою, яка збирає кілька врожаїв, складно, додає один із засновників Тарас Баландюк. Саму ягоду не збувають, а готують варення.

В УКАБ резюмують, що на експорт йде невелика частина полуниці, вже замороженої, яка попередньо купується на полях чи в господарствах, але все ж таки левова частина потрапляє на внутрішній ринок споживання.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua